ogrodyhildegardy.pl
ogrodyhildegardy.pl
Tradycyjne receptury wg. Św. Hildegardy od trzech pokoleń

Chałka samopszowa

Chałka samopszowa
Chałka samopszowa nie wyględna ale jaka zdrowa. Ze względu na niską zawartość glutenu ciasto drożdżowe słabo rośnie, ale za to jest przepyszne o niepowtarzalnym orzechowym aromacie. Tak pyszne, że ledwo zdążyłam zrobić zdjęcie. Do ciasta najlepiej użyć mąki z drobnego przemiału np 600.

Dziś trochę więcej o Samopszy nazywanej zbożowym kawiorem. Samopsza czyli mały orkisz to najstarsze zboże, jago wiek szacuje się na 9000 lat. Zawiera 8 egzogennych aminokwasów niezbędnych do funkcjonowania naszego organizmu, bardzo bogata w wapń, fosfor, potas oraz magnez. Zawiera 4 razy więcej magnezu niż ta sama porcja ciemnego ryżu oraz 5 razy więcej niż stek wołowy. 100g samopszy zawiera tyle wapnia co 2 szklanki mleka.
Zawartość witaminy B1 i B2 przewyższa współczesne zboża, a ilość karotenoidów i luteiny ( znakomitych antyoksydantów) jest 3-4 większa. Wartości witaminy A aż 35 razy wyższe. Ma bardzo niską zawartość glutenu, a gliadyny w niej zawarte są w pełni przyswajalne i nie powodują alergii. Sprawdza się to w przypadku osób z nietolerancją, jest stosowana u osób z celiaklią, wówczas wprowadza się ją stopniowo zwiekszając po jednym ziarenku pod kontrolą lekarska. i jeszcze jeden, a w zasadzie najważniejszy składnik - Rodanid, o którym napiszę następnym razem, powiem tylko, że to znakomity stymulator układu odpornościowego.

Samopsza w przeciwieństwie do orkiszu nie poddaje się modyfikacjom, a jej wydajność z hektara wynosi Ok 1 tony, dla porównania pszenica daje od 5 nawet do 10 ton. Stąd jej wysoka cena, ale bezsprzecznie warta naszego zdrowia
Chałka samopszowa
Chałka samopszowa
Składniki:
  • 0,5 kg mąki z samopszy
  • 3/4 szklanki mleka koziego
  • 1/3 szklanki cukru
  • 30 gram świeżych drożdży
  • 30 gram masła roztopionego i przestudzonego
  • 1 jajko
Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru, dolać 2 łyżki letniego mleka i 2 łyżki mąki rozetrzeć grudki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, gdy rozczyn zacznie pączkować (ok10-15minut) dodać pozostałe składniki. Wyrobić ciasto ręcznie lub robotem kuchennym. Pod koniec wyrabiania dolać roztopione masło i dalej wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i będzie łatwo odchodziło od ręki. Uformować kulę przełożyć do wysypanej mąką miski przykryć ściereczką odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Przekroić na dwie części, krótko wyrobić. Każdą podzielić na trzy części z których uformować wałeczki i spleść warkocz. Przełożyć na wyłożoną papierem blaszkę, zostawić ok 15 minut do wyrośnięcia. Należy zachować odstęp pomiędzy chałkami bo urosną podczas pieczenia.
Posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody i posypać kruszonką, piec ok 20-30 minut w 180 st.

Kruszonka:
  • 6 łyżek mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki masła
wszystko rozgniatać palcami do połączenia