ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA NAGRODY WIĘCEJ
ogrodyhildegardy.pl
ogrodyhildegardy.pl
Tradycyjne receptury wg. Św. Hildegardy od trzech pokoleń

Orkiszowy mazurek pistacjowy z matchą

Orkiszowy mazurek pistacjowy z matchą
Wielkanoc coraz bliżej, a razem z nią czas zadumy i refleksji. Święto Zmartwychwstania Pańskiego to również okres radosnych przygotowań oraz chwil spędzonych z najbliższymi, a co za tym idzie – wspólnego gotowania pyszności na świąteczny stół. Stawiacie na tradycyjne potrawy, czy może jednak szukacie nietuzinkowych przepisów, żeby zaskoczyć rodzinę w tym roku? My lubimy eksperymentować w kuchni, szczególnie ze zdrowymi produktami, polecanymi przez św. Hildegardę.

Przedstawiamy przepis na zielony, nietypowy, świąteczny przysmak – orkiszowy mazurek pistacjowy z dodatkiem zielonej herbaty matcha. Ciasto z mąki orkiszowej w połączeniu z kremową masą o charakterystycznym smaku to prawdziwa gratka dla wszystkich fanów szaleństwa w kuchni! Wielkanocny mazurek prezentuje się pięknie, a smakuje jeszcze lepiej!
Składniki na spód:
  • 200 g mąki orkiszowej
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 150 g masła
  • 1 jajko
Masa pistacjowa:
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 150 g zmielonych pistacji
  • 50 g mąki orkiszowej
Polewa:
  • 100 g śmietanki kremówki
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 3 łyżki matchy
Orkiszowy mazurek pistacjowy z matchą
Orkiszowy mazurek pistacjowy z matchą
Przygotowanie:
  • Mąkę, cukier i sól ucieramy z zimnym masłem. Dodajemy jajko i wyrabiamy na jednolitą masę. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
  • Zimne ciasto wałkujemy na placek o grubości około 4 mm, wykładamy na blaszkę i zawijamy brzegi. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20-25 min.
  • Miękkie masło rozcieramy z cukrem i solą na jasną masę. Dodajemy pojedynczo jajka, ciągle mieszając. Następnie wsypujemy pistacje i mąkę. Mieszamy do połączenia składników.
  • Na upieczony spód wykładamy nadzienie. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut.
  • Śmietankę doprowadzamy do wrzenia i zalewamy nią czekoladę. Odstawiamy na 5 minut do rozpuszczenia czekolady i mieszamy do otrzymania gładkiej masy. Rozdzielamy masę na 2 części, do jednej dodajemy matchę. Gdy mazurek ostygnie, wylewamy najpierw białą polewę tak, aby jednolicie zakryła całe nadzienie. Następnie łyżeczką wykładamy punktowo polewę z matchą, robiąc kleksy, i rozciągamy je wykałaczką tak, aby powstały wzory na całym cieście (można puścić wodze fantazji).
Smacznego!
mąka orkiszowa
Promocja Mąka orkiszowa - Mąka Typ 800 Samopsza BIO 2kg*

Mąka orkiszowa - Mąka Typ 800 Samopsza BIO 2kg*

61.60zł 72.50zł
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 69.00zł
( 5 Opinie )