ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA NAGRODY WIĘCEJ
ogrodyhildegardy.pl
ogrodyhildegardy.pl
Tradycyjne receptury wg. Św. Hildegardy od trzech pokoleń

Orkiszowy mazurek pistacjowy z matchą

Orkiszowy mazurek pistacjowy z matchą
Wielkanoc coraz bliżej, a razem z nią czas zadumy i refleksji. Święto Zmartwychwstania Pańskiego to również okres radosnych przygotowań oraz chwil spędzonych z najbliższymi, a co za tym idzie – wspólnego gotowania pyszności na świąteczny stół. Stawiacie na tradycyjne potrawy, czy może jednak szukacie nietuzinkowych przepisów, żeby zaskoczyć rodzinę w tym roku? My lubimy eksperymentować w kuchni, szczególnie ze zdrowymi produktami, polecanymi przez św. Hildegardę.

Przedstawiamy przepis na zielony, nietypowy, świąteczny przysmak – orkiszowy mazurek pistacjowy z dodatkiem zielonej herbaty matcha. Ciasto z mąki orkiszowej w połączeniu z kremową masą o charakterystycznym smaku to prawdziwa gratka dla wszystkich fanów szaleństwa w kuchni! Wielkanocny mazurek prezentuje się pięknie, a smakuje jeszcze lepiej!
Składniki na spód:
  • 200 g mąki orkiszowej
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 150 g masła
  • 1 jajko
Masa pistacjowa:
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 150 g zmielonych pistacji
  • 50 g mąki orkiszowej
Polewa:
  • 100 g śmietanki kremówki
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 3 łyżki matchy
Orkiszowy mazurek pistacjowy z matchą
Orkiszowy mazurek pistacjowy z matchą
Przygotowanie:
  • Mąkę, cukier i sól ucieramy z zimnym masłem. Dodajemy jajko i wyrabiamy na jednolitą masę. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
  • Zimne ciasto wałkujemy na placek o grubości około 4 mm, wykładamy na blaszkę i zawijamy brzegi. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20-25 min.
  • Miękkie masło rozcieramy z cukrem i solą na jasną masę. Dodajemy pojedynczo jajka, ciągle mieszając. Następnie wsypujemy pistacje i mąkę. Mieszamy do połączenia składników.
  • Na upieczony spód wykładamy nadzienie. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut.
  • Śmietankę doprowadzamy do wrzenia i zalewamy nią czekoladę. Odstawiamy na 5 minut do rozpuszczenia czekolady i mieszamy do otrzymania gładkiej masy. Rozdzielamy masę na 2 części, do jednej dodajemy matchę. Gdy mazurek ostygnie, wylewamy najpierw białą polewę tak, aby jednolicie zakryła całe nadzienie. Następnie łyżeczką wykładamy punktowo polewę z matchą, robiąc kleksy, i rozciągamy je wykałaczką tak, aby powstały wzory na całym cieście (można puścić wodze fantazji).
Smacznego!
mąka orkiszowa
Oferta specjalna Nowość Zestaw do wypieku chleba

Zestaw do wypieku chleba

290.00zł 310.00zł
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 300.00zł