Lubicie zupy krem? Oto kolejna kremowa pychotka –
lekka, szybka i zdrowa. Odrobina orientalnego twistu w postaci przyprawy curry dodaje tej potrawie charakteru i wspaniałego aromatu. Ta
zupa o aksamitnej konsystencji znika z talerzy w zawrotnym tempie. Jeśli macie gdzieś u siebie w kuchni kalafiora – koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Najlepszy krem curry z kalafiora – dosłownie rozpływa się w ustach.
Składniki:
- 1 mały kalafior
- 1 duża cebula
- 2 garście ziarna orkiszu lub samopszy (namoczonego przez co najmniej 1-2 godziny)
- 250 ml mleka kokosowego
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 łyżeczki curry
- Sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka soku z cytryny, trochę startej skórki
- Galgant i bertram (kto ma, dla zdrowia)