Orkisz
O orkiszu w praktyce
Co mówi św. Hildegarda o Orkiszu (Phisica rozdział V)
„Orkisz to doskonałe ziarno, ciepłe z natury, duże i pełne mocy i słodsze niż inne ziarna: tym, którzy je jedzą, daje wysokiej jakości ciało i zapewnia dobrą krew. Daje radosnego ducha i przynosi radość ludzkiemu umysłowi. Bez względu na to, w jakiej formie jest spożywany, w postaci chleba lub innych preparatów, jest dobry i pożyteczny ”O jakim orkiszu mówi?
Święta Hildegarda wskazuje na orkisz , nie pisze nic więcej; to znaczy wszystkie pszenice z łuską, które po łacinie nazywa „spelta”, co oznacza „odziana”. Nie należy mylić ich z „triticum spelta”, które oznaczałaby wtedy tylko duży orkisz. Niemcy długo wprowadzali zamieszanie, dokonując nieprawdopodobnego błędu w tłumaczeniu pism św. Hildegardy od samego początku. W rzeczywistości słowo „spelta” pojawiło się w 300 r. naszej ery. Historycy zgadzają się, że w tym czasie oznaczało to zarówno duży jak i mały orkisz; słowo to pochodzi od niemieckiego „spelz”, które pochodzi od „spelzen” czyli „koperta”.Słowo „spelta” w czasach Hildegardy oznacza zatem całą pszenicę oplewioną:
- samopsza (mały orkisz, Triticum monococcum, einkorn), genom AA, pszenica diploidalna
- płakurka (triticum dicoccum, farro, emmer) genom AABB, pszenica tetraploidalna
- duży orkisz (Triticum spelta), genom AABBDD, pszenica heksaploidalna.
Samopsza wydaje się być najstarszą z odmian, ponieważ zostały znalezione szczątki sprzed 10000–9000 przed Jezusem . Następnie pojawia się płaskurka, najstarsze pozostałości po uprawach pochodzą z 7500 pne. Jeśli chodzi o duży orkisz, początkowo pojawia się jako zanieczyszczenie w uprawie samopszy lub płaskurki zanim zostanie niezależnie uprawiany, najstarsze ślady pochodzą z 4700 pne.
Nazwa „Triticum spelta” specyficzna dla dużego orkiszu pojawiła się zaledwie 600 lat po czasach świętej Hildegardy wraz z klasyfikacją szwedzkiego przyrodnika Carla Von Linné. Dlatego mniszka nigdy nie mogła mówić konkretnie o tej odmianie!
Nazwa „Triticum spelta” specyficzna dla dużego orkiszu pojawiła się zaledwie 600 lat po czasach świętej Hildegardy wraz z klasyfikacją szwedzkiego przyrodnika Carla Von Linné. Dlatego mniszka nigdy nie mogła mówić konkretnie o tej odmianie!
A więc które ziarno powinniśmy wybrać dla naszego zdrowia?
Jeśli chodzi o właściwości zdrowotne te trzy odmiany są bardzo odpowiednie, o ile nie są skrzyżowane z pszenicą (nie modyfikowane). Stwierdzenie, że święta Hildegarda mówiła wyłącznie o dużym orkiszu jest legendarne i nie opiera się na żadnym piśmie mniszki.Nasze ponad 25-letnie doświadczenie z setkami postów orkiszowych przeprowadzonych w Foyers de Charité (Ogniska Miłości Marty Robin), ale także doświadczenie i opinie klientów, prowadzą do następującego wniosku: Te trzy odmiany są doskonałe, jeśli tylko nie posiadają śladu glutenu pszennego, wówczas nie powodują oznak nietolerancji.
Jak zacząć?
Należy pamiętać, że gluten orkiszu nieskrzyżowanego z pszenicą jest bardzo dobrze tolerowany przez wszystkich. Jeśli nie tolerujesz glutenu, musisz bardzo stopniowo wprowadzać orkisz do swojej diety i zaczynając najlepiej od ziarna samopszy, jest ono najbardziej strawne ze wszystkich.Stopniowe wprowadzenie dobrego glutenu do diety oznacza żucie kilku ziaren przez pierwsze 3 lub 4 dni. Następnie można zwiększyć do łyżeczki i stopniowo do 3 łyżek stołowych w czasie posiłku. Osoby, które nie mają stwierdzonej nietolerancji na gluten powinny również wprowadzać orkisz, płaskurkę lub samopszę stopniowo, ale mogą zacząć od łyżki stołowej dziennie: orkisz oczyszcza twoje ciało, jeśli jesz zbyt dużo od samego początku, nie ryzykujesz niczego poważnego, ale na pewno poczujesz pewien dyskomfort związany z kryzysem eliminacyjnym, który możesz pomylić z nietolerancją na orkisz i byłaby to wielka szkoda!
Którego ziarna używać do gotowania?
Musisz wybrać swój orkisz zależnie od tego co chcesz z niego zrobić i zgodnie z własnymi upodobaniami.Właściwości samopszy:
- zawiera bardzo mało glutenu, jej ziarno jest delikatne, a smak delikatny. Chleb z samopszy ma bardzo dobry smak, jego kolor jest żółtawy. Gotowane ziarno bardzo dobrze pochłania towarzyszące mu sosy, jest bardzo miękkie wręcz rozpływa się w ustach.
Właściwości płaskurki:
- jest bogata w skrobię, dlatego idealnie nadaje się do robienia makaronu (który po ugotowaniu pozostaje bardzo elastyczny), zawiera nieco więcej glutenu niż samopsza, jej ziarno jest małe i delikatne.
Właściwości dużego orkiszu:
- spośród tych trzech odmian ta posiada najwięcej glutenu. Jest zatem bardzo dobry do robienia chleba i ciasta, ponieważ dobrze rośnie, a jego ziarno jest większe i nieco bardziej sztywne niż dwa poprzednie.
Najlepiej jest próbować wszystkich trzech odmian i dokonywać porównania według własnych upodobań. Każdy odnajdzie tu swoje szczęście.
Orkisz z Ogrodów świętej Hildegardy
Orkisz, który sprzedajemy, został wybrany spośród najlepszych na rynku francuskim i włoskim ze względu na jego wartości odżywcze (wolne od mykotoksyn, alkaloidów sporyszu, o poziomie Hagberga wyższym niż 200), pierwotne odmiany, nie krzyżowane z pszenicą, w całości z upraw ekologicznych. Ziarna są posortowane do 99%, a ich zdolność kiełkowania większa niż 80%: - prawdziwy mały orkisz francuski inaczej samopsza(Triticum monococcum) pochodzący z rolnictwa ekologicznego (ziarno nie podlega modyfikacjom i krzyżowaniu z pszenicą)- mały włoski orkisz inaczej płaskurka(Triticum dicoccum) nieskrzyżowany z pszenicą (nie hybrydowe) z uprawy rolnictwa ekologicznego
- duży orkisz francuski (Triticum spelta) nieskrzyżowany z pszenicą (nie hybrydowe) z uprawy rolnictwa ekologicznego
Cztery odmiany dużego orkiszu niezhybrydyzowane (zwane odmianami pierwotnymi) to: oberkulmer, czerwony tyrolski, ostro, Schwabenkorn. Odmiana Frankencorn jest skrzyżowana z pszenicą (5% wskaźnik hybrydyzacji). Osoby z nietolerancją glutenu źle go znoszą.
Te 4 odmiany naturalnie zawierają gluten, ale nie zawierają aglutyniny pszennej, ponieważ nigdy nie zostały z nią skrzyżowane. Dr Wighard Strehlow wskazuje, że nigdy nie zaobserwował żadnej alergii na te odmiany w ciągu trzydziestu lat praktyki. To samo dotyczy płaskurki oraz samopszy, która nie podlega krzyżówkom genetycznym.
Inne odmiany krzyżowane z pszenicą (hybrydowe) szeroko rozpowszechnione w handlu (95% ekologicznego orkiszu), mogą stanowić takie samo ryzyko nietolerancji jak pszenica, ze względu na wielokrotne krzyżowanie z pszenicą ze względu na wydajność plonu. Te hybrydyzowane odmiany nazywane są orkiszem, ale ich właściwości nie są porównywalne z odmianami pierwotnymi.
Wszystkie nasze produkty orkiszowe pochodzą z rolnictwa ekologicznego, gwarantujemy najwyższą jakość pierwotnych odmian zbóż nieskrzyżowanych z pszenicą.
Inne odmiany krzyżowane z pszenicą (hybrydowe) szeroko rozpowszechnione w handlu (95% ekologicznego orkiszu), mogą stanowić takie samo ryzyko nietolerancji jak pszenica, ze względu na wielokrotne krzyżowanie z pszenicą ze względu na wydajność plonu. Te hybrydyzowane odmiany nazywane są orkiszem, ale ich właściwości nie są porównywalne z odmianami pierwotnymi.
Wszystkie nasze produkty orkiszowe pochodzą z rolnictwa ekologicznego, gwarantujemy najwyższą jakość pierwotnych odmian zbóż nieskrzyżowanych z pszenicą.
mąka orkiszowa
ziarno orkiszu/samopszy
makaron orkiszowy
Orkisz całe ziarno BIO
Orkisz całe ziarno BIO
Ryż z płaskurki BIO
Ryż z płaskurki BIO
Samopsza całe ziarno
Samopsza całe ziarno
Ziarno orkiszu
Makaron orkiszowy nitka
Makaron orkiszowy świderki
Makaron orkiszowy wstążka
Makaron z samopszy nitka
Makaron z samopszy świderki
mąka orkiszowa
Mąka orkiszowa - Mąka Typ 800 Samopsza BIO 2kg*
58.65zł
69.00zł
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 69.00zł
ziarno orkiszu/samopszy
Orkisz całe ziarno BIO
1kg*
27.60zł
Orkisz całe ziarno BIO
5kg*
99.90zł
Ryż z płaskurki BIO
1kg*
39.90zł
Ryż z płaskurki BIO
500g*
23.30zł
Samopsza całe ziarno
1kg*
31.20zł
Samopsza całe ziarno
5kg*
135.40zł
Ziarno orkiszu
1kg
16.70zł
makaron orkiszowy
Makaron orkiszowy nitka
500g
19.90zł
Makaron orkiszowy świderki
500g
19.90zł
Makaron orkiszowy wstążka
500g
19.90zł
Makaron z samopszy nitka
500g
29.00zł
Makaron z samopszy świderki
500g
29.00zł