Rustykalna tarta z leczniczej samopszy

Wrzesień pachnie ususzoną lawendą zebraną w sierpniu i wciąż można kupić świeże malinki. Oto pyszna i zdrowa propozycja na leniwe jesienne wieczory - rustykalna tarta z leczniczej samopszy z malinami i lawendą.
Nadzienie:
Nadzienie:
- 450 g mrożonych lub świeżych malin
- 2 łyżki lawendy
- 5 łyżek brązowego cukru
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- opakowanie cukru waniliowego (do posypania ciasta)
- jajko do nasmarowania ciasta
- 2 szklanki mąki
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki brązowego cukru
- 100 g zimnego masła
- 6 łyżek zimnej wody
1. Spód: W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier, a następnie dodaj pokrojone w kostkę zimne masło. Całość rozcieraj palcami przez chwilę. Dodaj 30 ml zimnej wody i dalej zagniataj , aż uzyskasz jednolitą zwartą konsystencję. Surowe ciasto wstaw do lodówki na około 30 minut.
2. Maliny wymieszaj z lawendą, cukrem i mąką ziemniaczaną.
3. Ciasto rozwałkuj na okrągły placek o grubości około 0,3-0,5 cm Na środku rozłóż maliny Pozostaw około 5 cm wolnego brzegu na zwinięcie ciasta.
4. Brzegi ciasta zawiń do środka, na zakładkę, przykrywając część nadzienia. Następnie posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem i oprósz cukrem waniliowym.
Piecz w piekarniku w temp 180 stopni C przez około 35 – 45 minut.
2. Maliny wymieszaj z lawendą, cukrem i mąką ziemniaczaną.
3. Ciasto rozwałkuj na okrągły placek o grubości około 0,3-0,5 cm Na środku rozłóż maliny Pozostaw około 5 cm wolnego brzegu na zwinięcie ciasta.
4. Brzegi ciasta zawiń do środka, na zakładkę, przykrywając część nadzienia. Następnie posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem i oprósz cukrem waniliowym.
Piecz w piekarniku w temp 180 stopni C przez około 35 – 45 minut.


Mąka orkiszowa - Mąka Typ 650 Samopsza BIO
1kg*
39.00zł
39.20zł
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 41.20zł